Jadłospis
Środa 30.07.2025.
Śniadanie: * Kawa zbożowa na mleku, * Pieczywo pełnoziarniste ( chleb z żurawina, chleb wiejski), bułka chorwacka, * Masło, * Polędwica sopocka w plastrach, * Pasta jajeczna z tuńczykiem, * Bukiet warzyw do wyboru: mix sałat, ogórek małosolny, pomidor,
ALERGENY: 1,3,4,7,
Obiad: * Zupa pomidorowa z ryżem i świeżą natką pietruszki, * Ziemniaki ze świeżym koperkiem, * Nuggetsy, * Sałata masłowa ze śmietaną, * Kompot wiśniowy,
ALERGENY: 1,3,7,9,
Podwieczorek: * Jabłko pieczone pod owsiana kruszonką, * Napar rumiankowy,
ALERGENY: 1,7,
Kcal 1191.1 B 50.2 W 180.1 T 34.0
Do każdego posiłku woda źródlana do picia dla chętnych dzieci
Czwartek 31.07.2025.
Śniadanie: * Płatki kukurydziane na mleku, * Pieczywo pełnoziarniste ( chleb z żurawiną, chleb żytni razowy ), bułka pszenna, * Szynka delikatesowa w plastrach, * Biały serek w plastrach, * Bukiet warzyw do wyboru: rucola, ogórek zielony, rzodkiewki, * Herbata z miodem i cytryną,
ALERGENY: 1,7
Obiad : * Zupa kapuśniak ze świeżą natka pietruszki, * Ryż, * Truskawki w sosie jogurtowym * Kompot z rabarbaru z jabłkiem,
ALERGENY: 7,9,
Podwieczorek: * Paluch pszenny, * Napar miodowo – miętowy z pomarańczą, * Warzywa w słupkach do chrupania, * Arbuz,
ALERGENY: 1,7,9,
Kcal 1031.6 B 33.4 W 168.1 T 25.2
Do każdego posiłku woda źródlana do picia dla chętnych dzieci
Piątek 01.08.2025.
Śniadanie: * Kakao na mleku słodzone miodem, * Pieczywo pełnoziarniste ( chleb wiejski, chleb żytni razowy ), bułeczka pszenna, * Masło, * Polędwica drobiowa w plastrach, * Dżem niskosłodzony, * Bukiet warzyw do wyboru: roszponka, papryka kolorowa, ogórek zielony,
ALERGENY: 1,7,
Obiad: * Zupa pieczarkowa z łazankami i świeżą natką pietruszki, * Ziemniaki ze świeżym koperkiem, * Jajko sadzone, * Pomidor z cebulką, * Brokuł na parze, * Kompot wieloowocowy,
ALERGENY: 1,3,7,9,
Podwieczorek: * Maślanka z owocami do picia, * Herbatniki, * Koszyk owoców do wyboru: jabłko, kiwi, borówki,
ALERGENY: 1,3,7,
Kcal 1095.2 B 39.8 W 131.7 T 33.9
Do każdego posiłku woda źródlana do picia dla chętnych dzieci
Możliwe zmiany w jadłospisie
Poniedziałek 04.08.2025.
Śniadanie: * Płatki kukurydziane na mleku, * Pieczywo pełnoziarniste ( chleb wiejski, chleb żytni razowy), bułka żytnia, * Masło, * Polędwica krucha premium w plastrach, * Jajko ze świeżym szczypiorkiem, * Bukiet warzyw do wyboru: , ogórek zielony, papryka kolorowa, rucola, * Herbata z miodem i cuytryną,
ALERGENY: 1,3,7
Obiad: * Zupa kalafiorowa z ziemniakami i świeżą natka pietruszki, * Ryż, * Gulasz drobiowy z kolorowymi warzywami, * Surówka z kapusty pekińskiej z domowym sosem bazyliowym, * Kompot truskawkowy,
ALERGENY: 1,9,10
Podwieczorek: * Koktajl na mleczku migdałowym, * Herbatniki, * Koszyk owoców do wyboru: , jabłko, maliny,
ALERGENY: 1,3,7,
Kcal 1110.2 B 48.4 W 141.9 T 36.6
Do każdego posiłku woda źródlana do picia dla chętnych dzieci
Wtorek 05.08.2025.
Śniadanie: * Kawa zbożowa na mleku, * Pieczywo pełnoziarniste (chleb wiejski, chleb razowy), bułka pszenna, * Masło, * Frankfuterki, * Ketchup, * Feta z pomidorem, * Bukiet warzyw do wyboru: roszponka, ogórek zielony,
ALERGENY: 1,7
Obiad: * Krupnik ze świeża natką pietruszki, * Puree ziemniaczane ze świeżym koperkiem, * Kotlecik pożarski, * Buraczki, * Ogórek mizeria, * Kompot jabłkowy z mięta,
ALERGENY: 1,3,7,9,
Podwieczorek: * Budyń do picia, * Biszkopty, * Koszyk owoców do wyboru: jabłko, borówka, banany,
ALERGENY: 1,3, 7
Kcal 1180.5 B 44.5 W 167.9 T 45.2
Do każdego posiłku woda źródlana do picia dla chętnych dzieci
Środa 06.08.2025.
Śniadanie: * Mleko z miodem, * Pieczywo pełnoziarniste ( chleb z żurawina, chleb wiejski), bułka grahamka, * Masło, * Schab pieczony w majeranku, * Ser żółty w plastrach, * Bukiet warzyw do wyboru: mix sałat, ogórek zielony, papryka kolorowa,
ALERGENY: 1,7
Obiad : * Zupa ogórkowa ze świeżym koperkiem, * Makaron spaghetti z sosem pomidorowo - warzywnym, * Parmezan, * Kolorowe warzywa do chrupania, * Kompot wieloowocowy,
ALERGENY: 1,7,9
Podwieczorek: * Pasta jajeczna ze świeżym szczypiorkiem, * Napar owocowy z limonką, * Bagietka z masłem, * Arbuz,
ALERGENY: 1,3,7
Kcal 1155.9 B 39.2 W 147.1 T 42.2
Do każdego posiłku woda źródlana do picia dla chętnych dzieci
Czwartek 07.08.2025.
Śniadanie: * Kakao na mleku, * Pieczywo pełnoziarniste ( chleb z żurawiną, chleb żytni razowy ), bułeczka pszenna, * Miód, * Serek z wanilią, * Bukiet warzyw do wyboru: roszponka, ogórek zielony, rzodkiewki,
ALERGENY: 1,7
Obiad: * Krem z białych warzyw z grzankami pełnoziarnistymi, * Kasza jęczmienna, * Szynka w sosie musztardowym, * Surówka koperkowa, * Kompot z czerwonej porzeczki z mięta,
ALERGENY: 1,9,
Podwieczorek: * Jogurt z granolą i owocami: jabłko, borówka, meloni, * Chrupki kukurydziane, * Napar miodowo – miętowy z limonką,
ALERGENY: 1,7
Kcal 1429.3 B 57.5 W 168.8 T 45.9
Do każdego posiłku woda źródlana do picia dla chętnych dzieci
Piątek 08.08.2025.
Śniadanie: * Kasza manna na mleku, * Pieczywo pełnoziarniste ( chleb wiejski, chleb żytni razowy ), bułeczka pszenna, * Masło, * Polędwica drobiowa w plastrach, * Jajecznica na parze ze świeżym szczypiorkiem, * Bukiet warzyw do wyboru: roszponka, ogórek małosolny, papryka kolorowa,
ALERGENY: 1,3,7
Obiad: * Zupa pomidorowa z kluseczkami i świeżą natką pietruszki, * Puree ziemniaczane ze świeżym koperkiem, * Paluszki rybne z pieca, * Surówka z kiszonej kapusty z marchewka, * Kompot wieloowocowy,
ALERGENY: 1,3,4,7,9
Podwieczorek: * Koszyk owoców do wyboru: kiwi, gruszka, jabłko, * Rumianek, * Ciasto domowe z rabarbarem,
ALERGENY: 1,3,7
Kcal 1126.6 B 51.6 W 165.9 T 29.4
Do każdego posiłku woda źródlana do picia dla chętnych dzieci
Możliwe zmiany w jadłospisie
LISTA ALERGENÓW wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:
- zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne
- skorupiaki i produkty pochodne
- jajka i produkty pochodne
- ryby i produkty pochodne
- orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
- soja i produkty pochodne
- mleko i produkty pochodne
- orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie, (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne
- seler zwyczajny i produkty pochodne
- gorczyca i produkty pochodne
- nasiona sezamu i produkty pochodne
- dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na So2
- dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na So2
- mięczaki i produkty pochodne.