Jadłospis
Poniedziałek 09.06.2025.
Śniadanie: * Płatki kukurydziane na mleku, * Pieczywo pełnoziarniste ( chleb wiejski, chleb żytni razowy), bułka żytnia, * Masło, * Szynka delikatesowa w plastrach, * Jajko ze świeżym szczypiorkiem, * Bukiet warzyw do wyboru: , ogórek kiszony, papryka, roszponka, * Herbaciany napar z miodem i cytryną,
ALERGENY: 1,3,7
Obiad: * Zupa brokułowa ze świeżą natką pietruszki, * Ryż, * Chili con carne, * Kolorowe warzywa do chrupania, * Kompot wieloowocowy
ALERGENY: 7,9
Podwieczorek: * Koktajl na mleczku owsianym z owocami, * Chrupki kukurydziane, * Truskawki,
ALERGENY: 7
Kcal 1031.6 B 33.4 W 168.1 T 25.2
Do każdego posiłku woda źródlana do picia dla chętnych dzieci
Wtorek 10.06.2025.
Śniadanie: * Musli na mleku, * Pieczywo pełnoziarniste (chleb wiejski, chleb razowy ), bułka pszenna, * Masło, * Polędwica krucha premium w plastrach, * Mozzarella z pomidorami, * Bukiet warzyw do wyboru: roszponka, ogórek zielony,
ALERGENY: 1,7
Obiad: * Zupa botwinka ze świeżą natka pietruszki, * Kopytka, * Pieczony filet z indyka z pieczarkami, * Mizeria, * Kompot z czerwonej porzeczki,
ALERGENY: 1,3,7,9,
Podwieczorek: * Budyń do picia, * Bułeczka pszenna z masłem, * Koszyk owoców do wyboru: jabłko, banan, gruszka
ALERGENY: 1,7,
Kcal 1245.5 B 55.0 W 155.9 T 43.1
Do każdego posiłku woda źródlana do picia dla chętnych dzieci
Środa 11.06.2025.
Śniadanie: * Kawa zbożowa na mleku, * Pieczywo pełnoziarniste ( chleb z żurawina, chleb wiejski), bagietka, * Masło, * Pasta humus ze świeżym szczypiorkiem, * Szynka wieprzowa w plastrach, * Bukiet warzyw do wyboru: mix sałat, ogórek małosolny, papryka kolorowa,
ALERGENY: 1,3,7
Obiad : * Zupa z soczewicy czerwonej, * Kasza bulgur, * Indyk w sosie curry, * Surówka z pora z marchewka i jabłkiem, * Kompot owocowy,
ALERGENY: 1,9,10,
Podwieczorek: * Domowe ciasto drożdżowe z owocami, * Koszyk owoców do wyboru: jabłko, gruszka, pomarańcza, * Napar miodowo – miętowy z limonką,
ALERGENY: 1,3,7,
Kcal 1182.5 B 49.0 W 150.1 T 41.2
Do każdego posiłku woda źródlana do picia dla chętnych dzieci
Czwartek 12.06.2025.
Śniadanie: * Kakao na mleku słodzone miodem, * Pieczywo pełnoziarniste ( chleb wiejski, chleb żytni razowy ), bułeczka pszenna, * Masło, * Kiełbasa krakowska w plastrach, * Ser żółty w plastrach * Bukiet warzyw do wyboru: roszponka, ogórek zielony, pomidor,
ALERGENY: 1,7
Obiad: * Zupa grochowa z majerankiem, * Makaron, * Serek z wanilią, * Mus truskawkowy, * Kompot jabłkowy z mietą,
ALERGENY: 1,3,7,9,
Podwieczorek: * Napar malinowy z pomarańcza, * Paluch pszenny, * Kabanosy, * Warzywa w słupkach, * Jabłko,
ALERGENY: 1,7,
Kcal 1180.5 B 44.5 W 167.9 T 34.4
Do każdego posiłku woda źródlana do picia dla chętnych dzieci
Piątek 13.06.2025.
Śniadanie: * Mleko z miodem, * Pieczywo pełnoziarniste ( chleb z żurawiną, chleb żytni ), bułeczka pszenna, * Masło, * Szynka drobiowa w plastrach, * Jajecznica na parze ze świeżym szczypiorkiem, * Bukiet warzyw do wyboru: rucola, papryka kolorowa, ogórek zielony,
ALERGENY: 1,3,7
Obiad: * Zupa kapuśniak z młodej kapusty z koperkiem, * Puree ziemniaczane, * Ryba z pieca, * Pomidor z cebulką, * Kompot wieloowocowy,
ALERGENY: 1,4,7,9,
Podwieczorek: * Kefir do picia z owocami, * Domowe ciastka maślane, * Koszyk owoców do wyboru: jabłka, melon, kiwi,
ALERGENY: 1,3,7,
Kcal 1126.6 B 51.6 W 165.9 T 29.4
Do każdego posiłku woda źródlana do picia dla chętnych dzieci
Możliwe zmiany w jadłospisie
LISTA ALERGENÓW wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:
- zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne
- skorupiaki i produkty pochodne
- jajka i produkty pochodne
- ryby i produkty pochodne
- orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
- soja i produkty pochodne
- mleko i produkty pochodne
- orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie, (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne
- seler zwyczajny i produkty pochodne
- gorczyca i produkty pochodne
- nasiona sezamu i produkty pochodne
- dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na So2
- dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na So2
- mięczaki i produkty pochodne.