Jadłospis Edukacja Dzielnicy Wawer Warszawa

Dzielnica Wawer

Przedszkole nr 437

 

Wtorek 22.04.2025.

Śniadanie: * Kawa zbożowa na mleku, * Pieczywo pełnoziarniste (chleb wiejski, chleb razowy ), bułka pszenna, * Masło, * Polędwica krucha premium, * Jajko ze świeżym szczypiorkiem, * Bukiet warzyw do wyboru: roszponka, ogórek kiszony, papryka kolorowa,

ALERGENY: 1,3,7

Obiad: * Krupnik wiosenny ze świeża natką pietruszki, * Ryż, * Gulasz drobiowy z warzywami, * Ogórek kiszony, * Kompot wiśniowy,

ALERGENY: 1,9,

Podwieczorek: * Koktajl na mleczku owsianym z owocami, * Chrupki kukurydziane, * Koszyk owoców do wyboru: jabłko, banany,

ALERGENY: 7

Kcal 110.2 B 48.4 W 141.9 T 36.2

Do każdego posiłku woda źródlana do picia dla chętnych dzieci

 

Środa 23.04.2025.

Śniadanie: * Mleko z miodem, * Pieczywo pełnoziarniste ( chleb z żurawina, chleb wiejski), bułka grahamka, * Masło, * Schab pieczony w plastrach w plastrach, * Ser żółty w plastrach, * Bukiet warzyw do wyboru: mix sałat, ogórek zielony, rzodkiewki,

ALERGENY: 1,7

Obiad : * Zupa ogórkowa z ziemniakami, * Mieszanka makaronów spaghetti: pszennego i pełnoziarnistego z bazyliowym pesto i suszonymi pomidorami, * Parmezan, * Kolorowe warzywa do chrupania, * Kompot wieloowocowy,

ALERGENY: 1,7,9

Podwieczorek: * Pasta jajeczna ze świeżym szczypiorkiem, * 1 – dniowy sok owocowo – warzywny „ ELIKSIR ELFÓW „ ( jabłko, gruszka, czerwona porzeczka ), * Bagietka z masłem, * Koszyk owoców do wyboru: jabłko, gruszka, banany,

ALERGENY: 1,3,7

Kcal 1155.9 B 39.2 W 147.1 T 42.2

Do każdego posiłku woda źródlana do picia dla chętnych dzieci

 

Czwartek 24.04.2025.

Śniadanie: * Kakao na mleku, * Pieczywo pełnoziarniste ( chleb z żurawiną, chleb żytni razowy ), bułeczka pszenna, * Miód, * Serek biały z wanilią, * Bukiet warzyw do wyboru: rucola, ogórek zielony, pomidor,

ALERGENY: 1,7

Obiad: * Krem z białych warzyw z grzankami pełnoziarnistymi, * Pierogi z mięsem, * Surówka koperkowa, * Kompot z czerwonej porzeczki z mięta,

ALERGENY: 1,9, 10,

Podwieczorek: * Jogurt z granolą, * Koszyk owoców do wyboru: pomarańcza, kiwi, jabłko, * Napar malinowy z limonką,

ALERGENY: 1,7

Kcal 1429.3 B 57.5 W 168.8 T 45.9

Do każdego posiłku woda źródlana do picia dla chętnych dzieci

 

Piątek 25.04.2025.

Śniadanie: * Mleko z wanilią, * Pieczywo pełnoziarniste ( chleb wiejski, chleb żytni razowy ), bułeczka pszenna, * Masło, * Polędwica drobiowa w plastrach, * Jajecznica na parze ze szczypiorkiem, * Bukiet warzyw do wyboru: roszponka, ogórek zielony, papryka kolorowa,

ALERGENY: 1,3,7

Obiad: * Zupa kalafiorowa z kluseczkami i świeżą natką pietruszki, * Puree ziemniaczane ze świeżym koperkiem, * Ryba z pieca w ziołach, * Surówka z kapusty kiszonej z marchewką, * Brokuł na parze, * Kompot malinowy,

ALERGENY: 1,4,7,9

Podwieczorek: * Koszyk owoców do wyboru: melon, jabłko, gruszki, * Ciasteczka owsiane, * Napar rumiankowy,

ALERGENY: 1,3,7

Kcal 1126.6 B 51.6 W 165.9 T 29.4

Do każdego posiłku woda źródlana do picia dla chętnych dzieci

 

Możliwe zmiany w jadłospisie

LISTA ALERGENÓW wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.

SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:

  1. zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne
  2. skorupiaki i produkty pochodne
  3. jajka i produkty pochodne
  4. ryby i produkty pochodne
  5. orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
  6. soja i produkty pochodne
  7. mleko i produkty pochodne
  8. orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie, (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne
  9. seler zwyczajny i produkty pochodne
  10. gorczyca i produkty pochodne
  11. nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na So2
  13. dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na So2
  14. mięczaki i produkty pochodne.